To estimate the effects of conventional stabilizers and phenolic antioxidants on the thermal stability of nitroglycerine (NG), the thermal behaviors of mixtures of NG with diphenylamine (DPA), ethyl centralite (EC), Akardite II (AKII), (2-nitrophenyl) phenylamine (2-NO2-DPA), two commercial hindered phenolic compounds (BPhin) and (BPsemi) used as antioxidants for polymers, 2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol (BHT), and hydroquinone (HQ) were monitored during isothermal storage by using a C80 microcalorimeter. The effect of these compounds in prolonging the induction period of the main exothermic reaction was AKII > DPA≈EC > 2-NO2-DPA≈BHT≈BPhin > BPsemi > HQ, whereas the order in decreasing the maximum rate of heat release was DPA≈BHT > AKII > 2-NO2-DPA≈EC≈BPhin > BPsemi > HQ. However, NG with DPA or BHT released small amounts of heat before the main exothermic reaction. We therefore consider that AKII is most effective stabilizer for NG. In addition, BPhin has a stabilizing effect that is almost identical to that of 2- NO2-DPA. Further investigation may reveal that phenolic compounds could be used as stabilizers for nitric acid esters.
ニトログリセリン(NG)の熱安定性に及ぼす既存の安定剤およびフェノール系酸化防止剤の効果を評価することを目 的として,ジフェニルアミン(DPA),エチルセントラリット(EC),アカルダイトII(AKII),(2−ニトロフェニル)フェ ニルアミン(2−NO2−DPA),および2種類のフェノール系酸化防止剤(BPhinおよびBPsemi),2,6-di-tert−ブチル−4− メチルフェノール(BHT),およびヒドロキノン(HQ)をそれぞれ添加したNGの120℃等温貯蔵下における熱的挙動を 熱流束型反応熱量計C80により観察した。発熱に至るまでの誘導期は,AKII > DPA≈EC >2−NO2−DPA≈BHT≈BPhin > BPsemi > HQの順に増加した。また,最大発熱速度は,DPA≈BHT > AKII >2−NO2−DPA≈EC≈BPhin > BPsemi > HQ の順に減少した。一方,NG/DPAおよびNG/BHTでは,主たる発熱の前に微小な発熱が観察された。これらの結果から, NGの安定剤としてAKIIが最も効果を有するものと推測した。また,BPhinにおいては,2−NO2−DPAと同程度の効果を 有することから,今後の更なる研究により安定剤としての使用の可能性があるものと考えた。
Self-ignition, Spontaneous ignition, Nitric acid ester, Antioxidant, Stabilizer.